Pui, pui sa nu te deochi

Dupa cum stiti exista persoane care au puterea "mistica" a deochiatului...deobicei eu am intalnit la bunica la tara, erau babute din astea care veneau ma prindeau de obraji imi aplicau cate o pereche de ventuze (ele se refereau la ele ca fiin buze) pe fiecare obraz...si ziceau "pui, pui sa nu te deochi" si deobicei acel "pui" care vroia sa semnifice intentia de a scuipa ca sa nu ma deoache....era insotit de ceea ce doreau ele sa faca...dar recent am descoperit cum sta treaba cu deochiul asta:

Credinta in deochi poate fi gasita oriunde in lume, insa in mod special in bazinul mediteranean, unde oamenii au trait cu frica de acesta inca din preistorie.

Toate popoarele europene au crezut in deochi la un moment dat in istoria lor. Acest lucru este evident daca ne gandim la numeroasele vestigii arheologice si hrisoave precum dictionarele de limbi europene. De exemplu, italienii folosesc expresia mal occhio, iar grecii baskania. Cand se refera la privirea malefica, francezii vorbesc despre mauvais oeil, iar nemtii despre bose blick. Spaniolii o numesc mal ochio, olandezii booze blick, norvegienii skoertunge, danezii et ondt oje, polonezii zte oko, iar ungurii szemveres.

Desi credinta in deochi a dominat candva intregul continent, impactul sau asupra imaginarului european din zilele noastre este minor, in unele tari ramanand doar cateva semne ocazionale care deconspira existenta a ceea ce a fost candva o superstitie atotputernica.

In tari precum Romania, Italia, Spania, Turcia si Grecia credinta este inca actuala. Pentru aceste popoare deochiul reprezinta un fel de expunere permanenta la foc deschis. Oamenii nu stiu de unde vine nenorocirea, unde la lovi sau ce fel de pagube va provoca. Importanta este deci cunoasterea celor care pot deochia, unde vor ataca ei si cum ne putem apara de atac cel mai eficient.

Exista cateva credinte populare despre oameni care au deprins deochiul. Conform uneia, copiii care au fost intarcati si apoi hraniti iar la san sunt cei care vor dobandi capacitatea de a deochia, probabil fiindca dorinta le-a fost luata in seama si indeplinita. De aceea, in tari ca Romania, Grecia si Slovacia copiii sunt rareori reprimiti la san dupa ce au fost intarcati. In majoritatea tarilor se crede ca, desi oamenii pot dobandi temporar capacitatea de a deochia, cei mai periculosi raman cei care s-au nascut cu aceasta abilitate. In Italia ei se numesc jettatori si isi exercita puterea in mod deliberat, pe cand altii o fac inconstient. La fel, in timp ce deochiul este indreptat uneori asupra tuturor in mod egal, alteori el este orientat numai asupra anumitor persoane.

Italienii mai cred ca exista trei feluri de oameni care au puterea de a face rau celor din jur folosindu-si privirea. Mai intai sunt invidiosii, apoi cei care au insusiri innascute, iar in cele din urma ocupantii unor pozitii semnate in societate.

Primul grup ii cuprinde pe cei desfigurati sau nedreptatiti intr-un anume fel - ei le pot face rau celor sanatosi si prosperi. Acest grup ii include pe pitici, cocosati si pe cei batrani si urati – de fapt, pe toti cei predispusi la invidie si deci pasibili de a-i rani pe altii. De aici vine si expresia italiana invidia crepa care inseamna invidia ucide.

Anumite trasaturi ale fizionomiei sunt considerate adevarate indicii in depistarea celor inzestrati cu puterea deochiului. Printre acestea se numara si forma si culoarea ochilor. Nemtilor le trezesc suspiciuni cei care au ochii injectati, iar irlandezii se tem de sasii. Italienii considera ca un jettatore poate fi recunoscut dupa ochii sfidatori si sprancenele groase, in timp ce romanii spun ca persoanele care deoache cel mai repede sunt cele cu ochii verzi.

In afara de aceste trasaturi, se stie ca femeile pot dobandi temporar puterea deochiului, in special in timpul menstrei, cand sunt considerate impure, sau in timpul sarcinii, cand detin taina misterioasei forte a creatiei.

Deochiul poate fi indreptat catre oameni sau orice altceva ce ar putea constitui un obiect al invidiei. Femeile si copiii sunt cei mai vulnerabili la deochi, mai ales in cazul in care au o infatisare placuta. Animalele domestice si recoltele sunt condamnate la moarte si boala cand sunt sanatoase, iar lucrurile ce apartin cuiva vor sfarsi cel mai probabil stricate sau vor disparea daca cineva jinduieste la ele.

La popoarele care cred in deochi este larg raspandita convingerea conform careia invidiosii nu se pot controla si uneori se dau singuri de gol flatandu-i pe cei pe care ii pizmuiesc sau laudand lucrurile pe care le doresc pentru propria persoana. De asemenea, se crede ca indivizii nevinovati si bine intentionati le pot aduce celorlalti ghinion prin complimente – fie pentru ca acestea starnesc invidia zeilor, fie pentru ca ii incurajeaza pe oameni sa se supraestimeze. Oricum am lua-o, regula generala in aceste societati este ca toata lumea trebuie sa fie precauta cu astfel de laudatori. In acelasi timp, trebuie sa fii foarte atent si cand faci un compliment, deoarece exista riscul sporit ca ceilalti sa iti inteleaga gresit intentiile sau chiar sa te alegi cu un blestem.

Asemenea restrictii au consecinte pe termen lung asupra modului in care semenii interactioneaza si relationeaza intr-o societate a deochiului. Acest lucru inseamna ca oamenii sunt mereu cu ochii in patru si depun mult efort pentru a nu se lasa contaminati de cei care au reputatie de detinatori ai privirii malefice. Mai inseamna si faptul ca nu isi pot permite sa se laude in gura mare cu realizarile lor de frica sa nu atraga invidia celorlalti si nici sa trezeasca suspiciunile celorlalti cand le fac complimente.

In societatile in care oamenii cred in deochi exista si un numar de masuri de aparare. Cea mai buna protectie impotriva raului este prevenirea sa, aceasta presupunand evitarea sau ascunderea. Unele persoane prefera sa o apuce pe un drum mai lung, ocolitor, daca pot evita astfel intalnirea cu un jettatore. Vor merge, de asemenea, pana in panzele albe pentru a-si feri averile de ochiul public.

Alte metode de protectie impotriva deochiului presupun incantatii, folosirea amuletelor si a diverselor gesturi, ori atingerea unei suprafete protectoare din lemn sau fier. Se stie ca atingerea lemnului este strans legata de semnificatia crucii. Totusi, exista destule motive pentru a afirma ca aceasta practica nu este o inovatie crestina, avandu-si originile in religiile pagane, cand oamenii obisnuiau sa venereze copacii. In vreme ce majoritatea nord-europenilor ating lemnul ca sa le mearga bine, italienii prefera fierul.

Gama de amulete impotriva deochiului este impresionanta: colti de lup, pinteni de cocos, clesti de crab, funde albastre sau rosii legate in jurul incheieturii mainii sau in parul copiilor. Uneori, amuletele tind sa combine motive crestine precum crucea cu altele de natura pagana ca margelele albastre sau ochii de sticla. Dar ce face o amuleta sa aiba aceasta putere de anihilare a efectului deochiului?

Cel putin trei teorii populare incearca sa explice modul in care functioneaza amuletele. Prima afirma ca puterea deochiului este anihilata prin redirectionarea sa catre un obiect. A doua sustine ideea “cui pe cui se scoate” – lucru ce presupune ca ochii ce strapung si distrug omul pot fi la randul lor distrusi cu ajutorul coltilor, de exemplu. Mai exista teoria “patronajului” care explica eficacitatea amuletelor in termenii unor puteri mai mari. Aici principiul este ca privirea malefica isi pierde eficacitatea cand intalneste simbolul a ceva mai puternic decat ea insasi – cum ar fi taurul, fecioara Maria sau Hristos.

S-au facut nenumarate incercari de a explica de ce oamenii cred in deochi. Credinta s-ar putea baza, de pilda, pe faptul ca o privire care te fixeaza are semnificatia unei amenintari in orice societate umana, ba chiar si la unele specii animale. Pe de alta parte, s-ar putea intemeia pe superstitia ca norocul nu poate dura pentru totdeauna si pe ideea ca nu ar trebui sa ne sfidam destinul atragand atentia asupra norocului nostru.

Cam asta e ceea ce am gasit eu. Ideea e in felul urmator...daca simtiti ca ati fost deochiat...cautati pe cineva care sa va scuipe bine...sau sa va stinga niste carbune dupa care beti vreo doi litrii de apa din aia cu carbune....si totul se rezolva :D

Daca ti-a placut apasa like, la articol, sau lasa un comentariu. Multumesc :)

Postări populare de pe acest blog

Azi trecem pe paranormal - Nodurile Hartmann

Ce inseamna sa fii binecuvantat